In 2009 werd het bandenlabel ingevoerd in de EU. Dit verplichte label was bedoeld om het kiezen van de juiste autobanden makkelijker te maken. Op alle banden die na 1 juli 2012 geproduceerd zijn, zit een bandenlabel waarop de drie belangrijkste eigenschappen van de band vermeld staan:
- Brandstofverbruik (rolweerstand)
- Remweg op nat wegdek
- Geluidsemissieniveau
Het bandenlabel is alleen verplicht voor alle autobanden en vrachtwagenbanden. Op het bandenlabel staat A voor de beste score en G voor de slechtste score. Wat betekenen deze scores? We zochten het uit.
Score rolweerstand/brandstofverbruik
De schaalverdeling loopt van A tot en met G. ‘D’ heeft echter geen waarde bij personenautobanden, waardoor een band die iets onder C scoort automatisch terechtkomt in E. A is de beste score, daarna gaat het verbruik per letter 0,1 omhoog per 100 kilometer. Dit betekent dat een band met score C dus 0,2 liter brandstof meer nodig heeft per 100 kilometer dan een band met score A.
Score voor remweg op nat wegdek
De letters geven de score aan na een gestandaardiseerde test op nat wegdek bij 80 kilometer per uur. A is weer de beste score, D heeft geen waarde en een ‘G’ komt ongeveer neer op een remweg van 18 meter bij 80 kilometer per uur. De overige letters zijn evenredig verdeeld, wat neerkomt op minstens drie meter extra remweg per letter omlaag.
Score voor het geluidsemissieniveau
Het geluidsemissieniveau wordt met een getal uitgedrukt. Bij de test wordt het aantal decibel gemeten bij een auto die uitrolt met de motor uit. Zo wordt alleen het geluid gemeten dat de banden zelf maken tijdens het rijden.
Hoe betrouwbaar is het bandenlabel?
Het is redelijk betrouwbaar, maar bandenfabrikanten kunnen de scores wat beïnvloeden. Kijk daarom niet alleen naar het label, maar zoek ook gebruikerservaringen op of kijk naar testen die uitgevoerd zijn door onafhankelijke mensen of bedrijven.
De eigenschappen van zomerbanden
Bij gemiddelde temperaturen boven de 7 graden is het advies om zomerbanden te monteren. De rubbercompound is harder dan van winterbanden. Een zomerband slijt daardoor bij hoge temperaturen minder hard, heeft meer grip op de weg en een kortere remweg. Een zomerband is stiller dan een winterband en ze zijn in bijna elke maat verkrijgbaar. Dus ook voor oldtimers. Het minimale profiel van zomerbanden ligt wettelijk op 1,6 mm, maar aangeraden wordt om ze bij 2,2 mm te vervangen.
De eigenschappen van winterbanden
Winterbanden zijn zachter, waardoor er minder slijtage optreedt bij lage temperaturen en de banden meer grip hebben. Het profiel van een winterband voert meer water en sneeuw af. Dit geeft meer grip in de sneeuw, een betere tractie op ijs en een remweg die tot 7 meter korter is dan bij een zomerband. Het profiel van een winterband moet minimaal 4 mm zijn.
De eigenschappen van all season banden
All season banden of all weather banden zijn een compromis tussen een zomer- en een winterband. De rubbersamenstelling is niet bijzonder hard maar ook niet zacht. Dit zorgt voor matige cijfers op het bandenlabel, maar laat dat je niet afschrikken.
Als je minder dan 5.000 km per jaar rijdt, een rustige rijstijl hebt en je auto niet gebruikt als het vriest of als het warmer is dan 25 graden, dan is een vierseizoenenband een prima oplossing.
Belangrijke factoren bij het vergelijken
Er zijn dus veel verschillen tussen zomer-, winter en seizoensbanden. Waar moet je nu op letten als je gaat kijken voor nieuwe autobanden? Er zijn 2 factoren van belang:
- Het type auto waarin je rijdt
- Je rijstijl
Met een EV of SUV kies je voor andere banden dan wanneer je in een compacte auto rijdt. Het gewicht van de auto, je rijstijl en je eigen voorkeuren spelen allemaal meer. Maar hoe herken je nou de juiste band als je voor een rek met autobanden staat?
Lamellen en lengtegroeven
Extra lamellen in het profiel geven extra grip en meer tractie op nat en glad wegdek. Voor tractie op ijs en sneeuw zorgt een profiel met brede profielblokken en extra insnijdingen in het loopvlak. Bij zomerbanden zorgen lengtegroeven voor de waterafvoer, let hier dus op bij de keuze van je banden.
Remweg
Rijd je vaak op de snelweg en vind je veiligheid erg belangrijk, let dan op de score voor remweg op het bandenlabel. De remweg kan enorm verschillen tussen banden, dus hier kun je het label goed gebruiken om autobanden te vergelijken.
Geluidsemissieniveau
Bij stille EV’s kan het afrolgeluid klinken als een oorverdovend lawaai. Kijk dus goed op het bandenlabel hoe de banden scoren op dit punt. Wil je elkaar nog kunnen verstaan in je auto, zoek dan naar een stille band.
Belangrijk om te weten voor alle banden die je kunt kiezen
Rijd je zuinig, dan kunnen zomerbanden en winterbanden gemakkelijk drie seizoenen mee. Vierseizoenenbanden gaan veel minder lang mee, omdat ze harder slijten en het hele jaar door gebruikt worden.
Oude banden presteren niet
Oude banden kun je vaak goedkoop krijgen, maar het rubber is van slechtere kwaliteit. Het risico op een klapband is vele malen groter. Deze banden laten je meestal ook in de steek als je een noodstop moet maken. Laat ze dus links liggen.
Hoe kan ik zien hoe oud een band is?
In de wang van de band staat een viercijferige code gedrukt (DOT). Bijvoorbeeld 0219. De eerste twee cijfers zijn het weeknummer, de laatste twee het jaartal van productie. 0219 staat dus voor de tweede week van 2019. Autobanden die ouder zijn dan 3 jaar mogen niet als nieuwe band verkocht worden omdat ze kwalitatief minder goed zijn.
De juiste bandenspanning voor alle autobanden
Alle banden moeten op de juiste spanning worden gehouden om slijtage te verminderen. Er wordt aangeraden om een winterband met 0.2 bar extra op te pompen wanneer de temperatuur boven de 7 graden ligt. De band wordt dan harder en slijt iets minder snel. Omwisselen naar zomerbanden is nog beter.
Wat is het gevolg van een verkeerde bandenspanning?
Een verkeerde bandenspanning is niet goed. Maar wat zijn nou precies de nadelen en de gevaren van een te lage of te hoge bandenspanning?
Een te lage bandenspanning zorgt o.a. voor:
- Een langere remweg op natte wegen
- Een hoger risico op aquaplaning
- Meer slijtage aan de zijkant van de banden
Een te hoge bandenspanning zorgt o.a. voor:
- Verminderde grip op alle soorten wegdek
- Hogere slijtage aan wielophanging
- Hogere kans op klapband en andere bandschade
Wil je dit voorkomen? Controleer dan eens per twee weken de bandenspanning. Zo kunnen jouw autobanden een seizoen langer mee en verklein je het risico op ongelukken aanzienlijk!
Voor meer informatie over autobanden lees het volledige stuk hier.
Informatie over de auteur:
“Richard de Jong is een autofanaat en vertegenwoordiger van www.oponeo.nl. Hij blijft graag up-to-date met alle nieuwe ontwikkelingen en trends in de auto-industrie, met een speciale interesse in autobanden. Deze passie deelt hij graag met andere autoliefhebbers door middel van het schrijven van blogs en artikelen.”