vergelijk, kies en maak een afspraak

De beste garages voor een accu

Accu garages


Start je auto slecht of helemaal niet meer? Dan kan het zo maar zo zijn dat je accu aan vervanging toe is. Zeker in de wintermaanden heeft je accu het zwaar en kan het voorkomen dat deze je in de kou laat staan. Een slechte accu herken je aan een lage accuspanning. Laat dit dus regelmatig controleren of controleer dit zelf.

Accu

Gemiddeld gaat een auto-accu zo’n vier tot zes jaar mee, maar met een beetje onderhoud kun je de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen. De accu levert de stroom voor de startmotor. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door een dynamo. Zo is er altijd genoeg stroom om na stilstand weer te starten. Daarom kan je voertuig niet meer starten als je bij stilstand bijvoorbeeld je lampen laat branden.

Waarom raakt een accu leeg?

Verlichting, radio, airconditioning, achterruitverwarming, stoelverwarming, etc. : het zijn allemaal energieverbruikers waar je accu van leeg raakt. Als je ze gebruikt met een uitgeschakelde motor raakt de accu snel leeg. Daarnaast is hitte of kou ook slecht voor de accu, accu’s raken vaak in de zomer defect, waardoor de kans op startproblemen toeneemt naarmate de buitentemperatuur daalt. Een accu die in de zomer met de hitte capaciteit verliest, kan in winterse omstandigheden een auto niet meer starten.

Wanneer en hoe vervang ik een accu?

Een accu gaat gemiddeld vier tot zes jaar mee. Meestal is de accu aan vervanging toe als tijdens het rijden het lampje van de accu gaat branden. Ook moeizaam starten is zo’n signaal. In het ergste geval start je auto helemaal niet meer. Je kunt dan een poging wagen met startkabels en de auto van een vriendelijke voorbijganger. Of je belt een pechhulp service. Het is aan te raden om je accu daarna te vervangen.

Waar vind ik de accu?

Bij de meeste auto’s zit de accu onder de motorkap, meestal links- of rechtsvoor. Bij sommige auto’s is de accu in de kofferbak gemonteerd. Wees voorzichtig wanneer je een accu loskoppelt. Haal eerst de – pool los en daarna de + pool. Monteer je de accu weer, zorg dan dat beide aansluitingen (polen) stevig vast zitten.

Accu tips

  1. Een accu is gevuld met een oplossing van zwavelzuur en gedestilleerd water. Draag daarom altijd handschoenen en een veiligheidsbril wanneer je iets aan de accu doet.
  2. Veel accu’s zijn tegenwoordig onderhoudsvrij. Een niet-onderhoudsvrije accu kun je regelmatig bijvullen met gedestilleerd water.
  3. De accu is met twee loden polen (+ en -) op je auto aangesloten. Op deze polen kan aanslag ontstaan, waardoor het contact wordt onderbroken. Je kunt de polen schoonmaken met een borstel en een oplossing van water en soda.
  4. Als je de auto wat langer niet gebruikt, dan kun je de accu aansluiten op een ‘druppellader’. Zo houdt de accu zijn elektrische lading.
  5. Zorg dat je de accu met de bevestigingsbeugels stevig in de accubak plaatst. Een accu gaat langer mee als deze tijdens het rijden stabiel blijft.
  6. Wanneer je met accuproblemen naar een garage gaat, controleer dan voordat je een afspraak maakt met een autobedrijf altijd de status van dat bedrijf. Bekijk dit op BesteGarage.nl
  7. Laat op de accu tijdens een onderhoudsbeurt een accutest uitvoeren. Zo voorkom je achteraf onnodige problemen en ongemak.

Video met meer informatie over accu's



Zoek direct een garage voor een accu in de buurt.


Consumenten beoordelen autobedrijven gemiddeld met een 8,6.




Kracht van BesteGarage.nl

Vergelijk 13.500 garages

Onafhankelijk

Reviews en prijzen

Direct een afspraak