vergelijk, kies en maak een afspraak

De beste garages voor airco

Airco garages


Airco is tegenwoordig niet meer weg te denken in een auto. In eerste plaats voor verkoeling maar ook handig om condens uit de auto te halen. Een goed werkende airco in uw auto is wel zo aangenaam. Het verhoogt niet alleen het comfort maar zorgt er ook voor dat je fris achter het stuur zit. Echter, elke auto met een airco heeft regelmatig onderhoud nodig.

Hoe werkt een airco?

Een airco bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Compressor: deze verplaatst het gasvormige koudemiddel naar de condenser.
 2. Condensor: het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat deze zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan.
 3. Filterdroger: deze verwijdert vuil en vocht uit het koelmiddel.
 4. Expansieventiel: het koudemiddel stroomt naar het expansieventiel en deze reduceert de druk.
 5. Verdamper: In de verdamper wordt het koude middel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken en onttrekt warmte aan de lucht van het interieur. De aanjager blaast de lucht langs de verdamper.

Mijn airco is stuk wat nu?

Steenslag zorgt meestal voor een ster in de voorruit. Gebeurt dit onder het rijden, probeer dan je aandacht op de weg te houden en stop op een veilige plaats om de schade te bekijken. Een ruit bestaat uit verschillende lagen. Meestal is bij een kleine schade alleen de eerste laag beschadigd. Je kunt meestal nog wel doorrijden. Zorg wel dat je iedere schade laat repareren hoe klein ook. Want kleine schades kunnen uitmonden in grotere schade aan uw ruit. Bovendien kan de auto bij de APK afgekeurd worden als een barst of ster het zicht van de bestuurder belemmert of als de barst vertakt is. Repareer ruitschade altijd zo snel mogelijk.

Werkwijze airco reparatie:

 1. Diagnose stellen
 2. Prijs bepalen voor reparatie
 3. Direct repareren of een nieuwe afspraak maken
 4. Werkende airco = certificaat
 5. Garantie op alle gevoerde werkzaamheden

Airco producten:

 • Airco servicebeurt: Algemene controle, inspectie op lekkage, verversen van het koudemiddel. Toeslag is mogelijk voor het compleet reinigen van de airco.
 • Airco reiniging: Het compleet reinigen van de airco ter voorkoming van bacteriegroei en gepaarde nare luchtjes.

Tips voor een optimale werking airco

 • Schakel de airco ca. 5 minuten voor je de auto gaat stilzetten uit. Er zit dan minder vocht op of in de omgeving van de verdamper in het aircosysteem. De kans op nare luchtjes is dan kleiner.
 • Eenmaal per jaar laten desinfecteren is raadzaam.
 • Gebruik de auto airco regelmatig. Hiermee verminder je slijtage.
 • Zet de airco minimaal 1x per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging.
 • Schrik niet als er een waterplas onder de auto ligt. Dit is condenswater, dat via de verdamper wordt afgevoerd.
 • Is het erg warm, zet dan voor vertrek eerst alle ramen en deuren open, zodat de grootste warmte weg kan en de compressor minder hard hoeft te werken.
 • Een auto airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken, bijv. in de bergen. Zet hem tijdelijk uit om oververhitting van de motor te voorkomen.

Tips airco repareren

 • Controleer voordat je een afspraak maakt met een garage altijd de status van het bedrijf. Bekijk dit op BesteGarage.nl
 • Maak goede afspraken over termijn van de reparatie, vervangend vervoer en extra services zoals wassen en stofzuigen van de voertuig!
 • Meer tips

Zoek direct een garage voor airco service in de buurt.


Consumenten beoordelen autobedrijven gemiddeld met een 8,6.
Kracht van BesteGarage.nl

Vergelijk 13.500 garages

Onafhankelijk

Reviews en prijzen

Direct een afspraak