vergelijk, kies en maak een afspraak

De beste garages voor een APK

APK garages


Een APK (Algemene Periodieke Keuring) is een keuring om te toetsen of het voertuig aan de wettelijk gestelde veiligheidseisen en milieueisen voldoet. Verschillende bedrijven kunnen een APK keuring uitvoeren. Feitelijk zijn er twee groepen: APK keurstations en garages. Daarnaast is de prijs van de APK afhankelijk van of je een diesel of een benzine motor hebt.

Garage of APK keurstation

Dit zijn aparte keurstations waar je alleen een APK keuring kunt laten doen. Je mag er van uit gaan dat ze een officiële APK keurmeester hebben en dat ze geen belang hebben bij onderhoud van het voertuig.

De meeste garages voeren ook APK keuringen uit. Tevens kunnen deze bedrijven gelijk je auto in orde maken zodat hij positief door de keuring heen gaat.

Wanneer je de keuring combineert met een kleine beurt of grote beurt dan kan het zijn dat de APK met korting of zelfs helemaal gratis door een garage wordt aangeboden.

Benzine of diesel

De prijs van een APK keuring is voor een voertuig met een dieselmotor meestal duurder dan een benzine motor. Dit komt door de verplichte roetmeting die moet plaatsvinden bij diesel auto's.

Wanneer is APK verplicht?

Per 1 januari 2008 geldt een nieuwe frequentie. In grote lijnen houdt die het volgende in:

 • Benzineauto's, die gekocht zijn ná 31-12-2004, moeten na vier jaar de eerste APKkeuring ondergaan. Daarna is de APK iedere twee jaar verplicht. Als de auto acht jaar oud is, geldt een jaarlijkse APK keuring.
 • Voor alle andere brandstofsoorten geldt, dat deze na drie jaar de eerste APK moeten ondergaan. Daarna volgt een jaarlijkse APK-plicht.
 • Voor auto's, die gekocht zijn vóór 01-01-2005 en niet ouder zijn dan 30 jaar, geldt dat zij na drie jaar de eerste APK moeten ondergaan en daarna jaarlijks.
 • Oldtimers, in gebruik genomen vóór 01-01-1960, zijn vrijgesteld van APK-plicht.

APK tips

 • Zorg dat het kentekenbewijs bij de auto zit. Anders kan de garage de auto niet afmelden bij de RDW.
 • Combineer de APK-keuring bij voorkeur met een onderhoudsbeurt, dan zijn er vaak geen kosten voor de APK. Daarbij bespaart het tijd.
 • Controleer de basis onderdelen van de APK keuring zelf en voorkom kosten. Denk aan: defecte lampjes, ruitenwissers, profieldiepte banden, kenteken plaat, claxon, etc.
 • Ga altijd naar een betrouwbaar keurstation en vergelijk altijd eerst de staat van het bedrijf op BesteGarage.nl.
 • Ga naar een neutraal APK-station als je denkt dat je garage met allerlei dubieuze reparaties aan komt zetten naar aanleiding van de keuring.
 • Laat je auto binnen 2 maanden voor de vervaldatum keuren, dan wordt de vervaldatum precies één jaar (periode) opgeschoven.
 • Meer tips
 •        

Het keuringsrapport

Na afloop van de APK ontvang je een keuringsrapport. Hierop staat of je voertuig is goedgekeurd of afgekeurd, inclusief een overzicht van de reparatie en afkeurpunten. Tevens kunnen er op het rapport adviespunten en reparatie-adviespunten staan. Adviespunten zijn punten die niet tot afkeuring leiden, maar waaraan wel binnen afzienbare tijd aandacht besteed moet worden door het vervangen of repareren van onderdelen. Een reparatie-adviespunt is bijvoorbeeld een advies met betrekking tot het niet functioneren van een airbag- of gordelspansysteem.

Niet op tijd APK-gekeurd… en dan?

De overheid controleert of voertuigeigenaren tijdig de APK hebben laten uitvoeren. Zorg er dus voor dat je auto tijdig is goedgekeurd, anders krijg je automatisch een boete.

Video met meer informatie over APKMeer informatie

Meer informatie over de frequentie en de inhoud van de periodieke autokeuring vind je op de website van de RDW. Stel onze APK reminder in om gratis een seintje te krijgen wanneer je APK verloopt.

Zoek direct een garage voor een APK in de buurt.


Consumenten beoordelen autobedrijven gemiddeld met een 8,6.
Kracht van BesteGarage.nl

Vergelijk 13.500 garages

Onafhankelijk

Reviews en prijzen

Direct een afspraak